معرفی گروه مهندسی فضای سبز
گروه مهندسی فضای سبز مؤسسه آموزش عالی بینالود کار خود را در سال 1385 با پذیرش نزدیک به 70 دانشجو آغاز نمود و از آنجائیکه این رشته برای اولین بار در شرق کشور در مؤسسه آموزش عالی بینالود راه اندازی گردید، به عنوان گروه پیشرو در مجموعه خراسان بزرگ محسوب و تا به به امروز نیز مشغول به فعالیت می باشد.
در حال حاضر تعداد قریب به یکصد نفر در چهار ورودی در این رشته مشغول به تحصیل می باشند و تعداد سه نفر به عنوان عضو هیأت علمی تمام وقت و بیش از 10 نفر نیز مدرس به صورت مدعو با این گروه همکاری می نمایند. مدیریت این گروه در حال حاضر برعهده آقای مهندس عادل علیزاده می باشد.
معرفی رشته مهندسی فضای سبز
براساس نیاز کشور به تربیت نیروی متخصص فضای سبز و منظر جهت برنامه ریزی، طراحی، احداث، نگهداری و مدیریت فضای سبز شهری و فراشهری (نظیر کمربندهای سبز و پارکهای جنگلی)، شورای عالی برنامه ریزی و آموزش وزارت علوم در سال 1372 در دویست و شصت و یکمین جلسه خود، تأسیس رشته مهندسی فضای سبز را تصویب نمود. این رشته ابتدا در دانشگاه تبریز و سپس در دانشگاه تهران (درسال 1379) و در شرق کشور برای اولین بار در موسسه آموزش عالی بینالود در سال 1385 دانشجو پذیرفت.
مواد درسی این رشته شامل دروس عمومی، علوم باغبانی با گرایش گیاهان زینتی، معماری، عمران و شهر سازی می باشد که دانشجویان در طی یک دوره چهار ساله با تلفیق هنر، فن و علم کارآیی لازم برای حرفه خود را می یابند. مشخصه اصلی آن میان رشته ای بودن است.و برگرفته از مهندسی معماری، مهندسی باغبانی، مهندسی عمران و شهرسازی می باشد که البته قسمت اعظم این رشته را علوم باغبانی، با گرایش گیاهان زینتی تشکیل می دهد.
مطالعه و بررسی در زمینه طراحی معماری و کاشت و پرورش گیاهان زینتی و تلفیق علوم گیاهی با معماری و رابطه بیشتر با طبیعت اطراف اهم وظایف این رشته از علوم دانشگاهی را تشکیل می دهد. هدف از ایجاد این رشته، تربیت افرادی است که قادر باشند به عنوان طراح، مدیر و مجری و ناظر پروژه های محوطه سازی و فضای سبز ویلاها، باغ ها، هتل ها، پارکهای شهری، پارکهای ملی و منطقه ای و باغهای گیاه شناسی، منشاء خدمت باشند.
دانشجوی این رشته باید فردی باذوق و هنرمند باشد و به طراحی و نقشه کشی نیز علاقمند باشد، تا بتواند از گیاهان زینتی در طراحی محوطه های مسکونی، تجاری و اداری به خوبی بهره گیرد و در طراحی پارک و پارک سازی، طراحی فضاهای سبز شهری و محوطه های ویژه مثل محوطه صنعتی، دانشگاهی، شهرکهای مسکونی هتل ها، بیمارستان ها، اتوبان ها و معابر به یاری ذوق و هنر خویش طرح های مناسب و زیبا ارائه دهد.
مهندسی فضای سبز در سطح شهرها با طراحی کاشت درختان و گیاهان زینتی مناسب در حاشیه خیابان ها و ایجاد انواع پارکهای بصری و ایجاد مناظر زیبا جهت تقلیل صداهای آزاردهنده و تعدیل آلودگی های صوتی، حفاظت و صیانت از محیط طبیعی و منابع موجود در آن، حفاظت از تنوع گونه های گیاهی، عامل حفظ فضای سبز و سلامت و زیبایی سکونت گاههای انسان میگردد و نیاز انسان را به فضای سبز موردنظر تامین می کند. در واقع مهندسی فضای سبز با ایجاد و حفظ مناظر طبیعی در اطراف منازل و در سطوح وسیع تر یعنی شهر و اطراف آن بر کیفیت زندگی شهری می افزاید، زیرا فضای سبز شهری دستگاه تنفسی یک شهر محسوب می شود. از سوی دیگر ایجاد فضای سبز به سلامت جسم و روان ساکنین شهرها کمک می کند تا مردمی که امکان استفاده روزمره از طبیعت را در خود شهر ندارند، این امکان برای آنها به وجود آید.
مقاطع مختلف رشته مهندسی فضای سبز
با توجه به اینکه رشته مهندسی فضای سبز دارای ماهیت میان رشته ای می باشد و ترکیبی از رشته های علوم باغبانی با گرایش گیاهان زینتی، معماری، عمران و شهرسازی است، فارغ التحصیلان در پایان دوره تحصیل خود واحدهای درسی و مهارتهای مرتبط با معماری، عمران، شهرسازی و علوم باغبانی را کسب نموده اند می توانند برای ادامه تحصیل در هر کدام از این گرایش ها به صورت توانمند وارد شوند.
بازار کار رشته مهندسی فضای سبز
تمامی شهرها به ویژه شهرهای بزرگ به فضای سبز و بهبود محیط زیست نیازمندند، از همین رو سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری ها یکی از مراکز اصلی جذب فارغ التحصیلان این رشته است. متخصصان فضای سبز می توانند به عنوان طراح، مدیر، ناظر و مجری فضای سبز مؤسسات دولتی و خصوصی و محوطه های اداری، تجاری و مسکونی فعالیت نمایند، یا به عنوان مربی هنرستانهای کشاورزی و مجری امور تحقیقات وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت مسکن و شهرسازی مشغول بکار شوند. این قضیه، توانمندی این رشته را به عنوان یک رشته چند منظوره و میان رشته ای نشان می دهد که دانشجویان می توانند در هر کدام از تخصص های مرتبط عمران، معماری، باغبانی و شهرسازی بعدا مشغول بکار گردند که با توجه به نیاز کاری دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیل این مهم بسیار حائز اهمیت می باشد. در این بین، مؤسسه آموزش عالی بینالود توانسته در بین رقبای خود در شهر مشهد، بسیار موفق عمل نمایند که حضور پر رنگ فارغ التحصیلان مهندسی فضای سبز این مؤسسه در حوزه های مرتبط و بخشهای خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی و شناخت خوب مسئولین بخصوص شهرداری مشهد و ادارات زیر مجموعه از دانشجویان مهندسی فضای سبز مؤسسه آموزش عالی بینالود و همچنین حضور خود مدیران بخشهای مختلف شهرداری به عنوان اساتید این رشته در مؤسسه آموزش عالی بینالود، همه مزیدی بر این شناخت و ادعاست.